A- A A+

lang switcher

Zrównoważona produkcja roślinna, produkty prozdrowotne

Oferta tematów badań/ekspertyz:

  • Ocena przydatności odmian owsa do produkcji zmikronizowanego błonnika pokarmowego
  • Wpływ środowiska i technologii uprawy na zawartość i cechy błonnika pokarmowego i beta glukanu.
  • Badanie wpływu interakcji genotyp (G) x środowiska  (E) x technologia uprawy (M) na plon ziarna i cechy błonnika pokarmowego owsa.

Osoba odpowiedzialna:
Prof. dr hab. Jan Rozbicki
e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon: (022) 59 32 697

Wykonane badania i ekspertyzy:
Okres trwałości projektu BIOPRODUKTY, POIG.01.03.01-14-041/12 – publikowanie wyników badań, realizacja wskaźników rezultatu projektu. http://www.bioprodukty.sggw.pl

Publikacje naukowe i upowszechniające związane z tematem:

Piwińska M., Wyrwisz J., Wierzbicka A.2016. Effect of micronization of high-fiber oat powder and vacuum-drying on pasta quality. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2015.1123775

http://www.bioprodukty.sggw.pl/SitePages/Wydarzenia.aspx

Zaplecze badawcze:
Stacje i Zakłady Doświadczalne Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych z siedzibą w Słupi Wielkiej, Laboratorium Katedry Agronomii, Laboratorium Katedry Techniki i Projektowania Żywności SGGW

Współpraca z jednostkami gospodarczymi:

Dotychczasowy udział w projektach wdrożeniowych:

  • Projekt rozwojowy BIOPRODUKTY, POIG.01.03.01-14-041/12 w latach 2013-2015

 

Adresy stron internetowych dokumentujących dotychczasowe doświadczenie we współpracy z gospodarką:

http://www.bioprodukty.sggw.pl

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze stron SGGW, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej oraz uzyskać wiedzę jak zarządzać ustawieniami dotyczącymi ciasteczek sprawdź naszą polityką cookies.