Oferta tematów badań/ekspertyz:
- Ocena przydatności odmian owsa do produkcji zmikronizowanego błonnika pokarmowego
- Wpływ środowiska i technologii uprawy na zawartość i cechy błonnika pokarmowego i beta glukanu.
- Badanie wpływu interakcji genotyp (G) x środowiska (E) x technologia uprawy (M) na plon ziarna i cechy błonnika pokarmowego owsa.
Osoba odpowiedzialna:
Prof. dr hab. Jan Rozbicki
e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon: (022) 59 32 697
Wykonane badania i ekspertyzy:
Okres trwałości projektu BIOPRODUKTY, POIG.01.03.01-14-041/12 – publikowanie wyników badań, realizacja wskaźników rezultatu projektu. http://www.bioprodukty.sggw.pl
Publikacje naukowe i upowszechniające związane z tematem:
Piwińska M., Wyrwisz J., Wierzbicka A.2016. Effect of micronization of high-fiber oat powder and vacuum-drying on pasta quality. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2015.1123775
http://www.bioprodukty.sggw.pl/SitePages/Wydarzenia.aspx
Zaplecze badawcze:
Stacje i Zakłady Doświadczalne Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych z siedzibą w Słupi Wielkiej, Laboratorium Katedry Agronomii, Laboratorium Katedry Techniki i Projektowania Żywności SGGW
Współpraca z jednostkami gospodarczymi:
- Microstructure sp. z o. o. http://microstructure.com.pl/
Dotychczasowy udział w projektach wdrożeniowych:
- Projekt rozwojowy BIOPRODUKTY, POIG.01.03.01-14-041/12 w latach 2013-2015
Adresy stron internetowych dokumentujących dotychczasowe doświadczenie we współpracy z gospodarką: