A- A A+

lang switcher

Rolnictwo ekologiczne

Oferta tematów badań/ekspertyz:

  • Agrotechniczne metody poprawy plonowania i cech jakościowych zbóż i warzyw w uprawie polowej w ekologicznym systemie gospodarowania
  • Ocena efektywności nawozów, użyźniaczy, preparatów biologicznych dopuszczonych lub występujących o dopuszczenie do stosowania w rolnictwie ekologicznym

Osoba odpowiedzialna:
Dr inż. Katarzyna Kucińska
e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon:(022) 59 32 702

Prowadzone badania:
Wpływ innowacyjnych technik agrotechnicznych na plon i jego jakość wybranych gatunków warzyw dyniowatych i cebulowych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej

Zaplecze badawcze:
Pole doświadczalne w Skierniewicach – Miedniewicach (Wydziałowa Stacja Doświadczalna Wydziału Rolnictwa i Biologii w Skierniewicach) z uprawami zbóż, warzy polowych i buraka cukrowego w trzech systemach gospodarowania (konwencjonalnym, zrównoważonym i ekologicznym)

Certyfikowane pole ekologiczne (4 ha) od 2013 roku, z płodozmianem zbożowo warzywnym.

Uprawiane gatunki:

  1. Pszenica zwyczajna
  2. Pszenica orkisz
  3. Pszenica samopsza
  4. Pszenżyto
  5. Cukinia
  6. Cebula
  7. Szpinak
  8. Burak cukrowy

Współpraca z jednostkami gospodarczymi:
NaturalCrop Poland Sp. z o.o. www.naturalcrop.com
Sunvita Sp. z o.o. http://sklephildegarda.pl
Polskie towarzystwo Przyjaciół Św. Hildegardy www.hildegarda.edu.pl

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze stron SGGW, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej oraz uzyskać wiedzę jak zarządzać ustawieniami dotyczącymi ciasteczek sprawdź naszą polityką cookies.