Światowy Dzień Gleby
Polskie Towarzystwo Gleboznawcze (PTG) pragnie uprzejmie przypomnieć o Światowym Dniu Gleby, który przypada 5 grudnia. Jest to okazja do zwrócenia uwagi na glebę - ważny składnik otaczającej nas przyrody.
PAMIĘTAJMY!
Gleba jest podstawą produkcji rolnej!
Ponad 90% żywności pochodzi z gleby lub wytwarza się z płodów rolnych uprawianych w i na glebie.
Gleba jest jednym z najważniejszych komponentów naturalnych ekosystemów lądowych!
Stwarza warunki dla rozwoju roślin, pełni funkcję regulatora gospodarki wodnej w krajobrazie, uczestniczy w obiegu materii i przepływie energii w ekosystemie.
Gleba jest filtrem dla środowiska!
Zatrzymuje i transformuje zanieczyszczenia naturalne i antropogeniczne.
Gleba jest zasobem nieodnawialnym!
Raz zniszczona, nie odnowi się samoczynnie w przeciągu jednego lub nawet kilku pokoleń.
Relacja z warsztatów naukowych IUNG
Uczestnicy warsztatów pn. „Modelowanie systemów rolniczych w warunkach zmian klimatu” zorganizowanych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w ramach Programu Wieloletniego IUNG PIB na lata 2016-2020, wysłuchali bardzo interesujących wykładów związanych z wykorzystaniem modeli statystycznych w analizach wpływu zmian klimatu na rolnictwo, a także zarządzaniem i oceną bilansu wodnego w skali pola w różnych systemach uprawy gleb. Przedstawiono także możliwości optymalizacji zarządzania zasobami rolniczymi przy wykorzystaniu narzędzi GIS, w kontekście rolnictwa precyzyjnego.
Strona 57 z 68