A- A A+

lang switcher

Światowy Dzień Gleby

Polskie Towarzystwo Gleboznawcze (PTG) pragnie uprzejmie przypomnieć o Światowym Dniu Gleby, który przypada 5 grudnia. Jest to okazja do zwrócenia uwagi na glebę - ważny składnik otaczającej nas przyrody.

PAMIĘTAJMY!

Gleba jest podstawą produkcji rolnej!

Ponad 90% żywności pochodzi z gleby lub wytwarza się z płodów rolnych uprawianych w i na glebie.

Gleba jest jednym z najważniejszych komponentów naturalnych ekosystemów lądowych!

Stwarza warunki dla rozwoju roślin, pełni funkcję regulatora gospodarki wodnej w krajobrazie, uczestniczy w obiegu materii i przepływie energii w ekosystemie.

Gleba jest filtrem dla środowiska!

Zatrzymuje i transformuje zanieczyszczenia naturalne i antropogeniczne.

Gleba jest zasobem nieodnawialnym!

Raz zniszczona, nie odnowi się samoczynnie w przeciągu jednego lub nawet kilku pokoleń.

W 2002 roku Międzynarodowa Unia Towarzystw Gleboznawczych (International Union of Soil Sciences – IUSS) ogłosiła dzień 5 grudnia Światowym Dniem Gleby (World Soil Day). W 2013 roku, 5 grudnia został oficjalnie wyznaczony jako Światowy Dzień Gleby przez Zgromadzenie Ogólne ONZ. Jednocześnie ogłoszono rok 2015 Międzynarodowym Rokiem Gleby, który zapoczątkował Międzynarodową Dekadę Gleby 2015–2024.

 

Intencją obchodów „dnia”, „roku” oraz „dekady gleby” jest zwrócenie uwagi opinii publicznej na rolę, jaką odgrywają gleby w środowisku oraz w kształtowaniu jakości życia wciąż rosnącej populacji ludzkiej na naszej planecie. Istnieje silne sprzężenie zwrotne między poziomem egzystencji człowieka i stanem gleb. Dlatego ważnym aspektem celebrowania Światowego Dnia Gleby jest zwrócenie uwagi na zagrożenia dla funkcji gleb, które wiążą się głównie z działalnością człowieka (wyjałowienie, przenawożenie, osuszanie, zanieczyszczenie, erozja i in.), jak również dynamiką naturalnych czynników przyrodniczych (zmiany klimatyczne). Mimo licznych osiągnięć w zakresie hodowli roślin, technologii uprawy i nawożenia gleb, uprawy roślin na podłożach bezglebowych, w dalszym ciągu ilość i jakość żywności i wielu potrzebnych ludzkości surowców zależy od wielkości areału i stanu gleb.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze stron SGGW, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej oraz uzyskać wiedzę jak zarządzać ustawieniami dotyczącymi ciasteczek sprawdź naszą polityką cookies.