A- A A+

lang switcher

III Badania naukowe

Dotyczące:

  • lokalizacji metali ciężkich w materiale roślinnym,
  • oceny funkcjonowania systemu antyoksydacyjnego w komórkach roślinnych w warunkach optymalnych i stresów abiotycznych,
  • analiz molekularnych białek (elektroforeza, analiza ekspresji i Western Blot),
  • immunolokalizacji białek i różnych związków w tkankach (mikroskopia świetlna, transmisyjna elektronowa, konfokalna).

1. Publikacje naukowe i upowszechniające wyniki badań

Sujkowska-Rybkowska M. 2012. Reactive oxygen species production and antioxidative defense in pea (Pisum sativum L.) root nodules after short-term aluminum treatment. Acta Physiol. Plant. 34: 1387-1400.

Sujkowska-Rybkowska M., Borucki W. 2014: Localization of hydrogen peroxide accumulation and diamine oxidase activity in pea root nodules under aluminum stress. Micron 57: 13-22.

Borucki W., Bederska M., Sujkowska-Rybkowska M. 2015. Visualisation of plastid outgrowths in potato (Solanum tuberosum L.) tubers by carboxyfluorescein diacetate staining. Plant Cell Reports, 3: 853-860.

2. Wykaz aparatury badawczej, jaką dysponuje Katedra:

  • zestaw mikrotomów do wykonywania skrawków półcienkich i ultracienkich,
  • binokular z cyfrową akwizycją obrazu,
  • mikroskop optyczno-fluorescencyjny Olympus AX70 „Provis”z kamerą cyfrową,
  • transmisyjny mikroskop elektronowy FEI 268D „Morgani” z kamerą cyfrową,
  • konfokalny skanujący mikroskop laserowy Leica TCS SP5 II,
  • termocyklery gradientowe,
  • termocykler do PCR w czasie rzeczywistym (real-time qPCR) Biorad CFX Connect,
  • system dokumentacji i analizy żeli Biorad GelDoc XR+,
  • urządzenia do elektroforezy poziomej i pionowej oraz blottery.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze stron SGGW, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej oraz uzyskać wiedzę jak zarządzać ustawieniami dotyczącymi ciasteczek sprawdź naszą polityką cookies.