Opis kierunku

Studia na kierunku rolnictwo mają charakter przyrodniczo-techniczny. Obejmują one podstawowe dyscypliny przyrodnicze przekazujące poszerzoną wiedzę biologiczną i chemiczną, jak: botanika, biochemia, fizjologia roślin i zwierząt, mikrobiologia, genetyka oraz wiedzę o środowisku, jak: agroekologia i ochrona środowiska, gleboznawstwo oraz agrometeorologia. W programie studiów znaczny udział mają przedmioty zawodowe związane z nowoczesną technologią produkcji rolniczej i techniką rolniczą, jak: chemia rolna, ogólna uprawa wraz z herbologią, technika rolnicza, żywienie i chów zwierząt, łąkarstwo, szczegółowa uprawa roślin i ogrodnictwo oraz przedmioty ekonomiczne związane z organizacją i zarządzaniem oraz umiejętnością przeprowadzania rachunku ekonomicznego na poziomie przedsiębiorstwa, jak: ekonomia, prawo cywilne i gospodarcze, rachunkowość rolna, ekonomika i organizacja gospodarstw, marketing i zarządzanie, a także przedmioty kształtujące umiejętności praktyczne związane z posługiwaniem się narzędziami informatycznymi. Student może wybrać własną indywidualną ścieżkę kształcenia i w ponad 30% decyduje o programie studiów przez wybór specjalności i przedmiotów fakultatywnych z szerokiej oferty zamieszczonej na serwerze wydziałowym. Chcielibyśmy, aby studia obok przekazywania wiedzy merytorycznej, kształtowały takie cechy osobowości, jak umiejętność kreatywnego myślenia i twórczego działania, co sprzyjać będzie promowaniu absolwentów przedsiębiorczych, obdarzonych inicjatywą działania, przystosowanych do twórczej pracy w bardzo szybko zmieniającej się rzeczywistości.

plants