Summer School ( międzynarodowa w języku angielskim) 

Podczas 5-dniowej Letniej Szkoły studenci wezmą udział w wykładach prowadzonych przez ekspertów z branży spożywczej, a następnie w międzynarodowym zespole będą pracować nad projektami łączącymi zdobytą wiedzę z wyzwaniami społecznymi i zróżnicowanymi potrzebami regionalnymi.  

W programie wykładów m. in.: Climate Smart Agriculture, czyli rolnictwo adaptujące się do zmian klimatycznych oraz inne tematy związane z finansowaniem łańcucha wartości; Uprawy i know-how w perspektywie antropologicznej; tło gospodarcze i wartość odżywcza upraw starożytnych zbóż; Innowacje środowiskowe i tworzenie wartości, a także prezentacje zapewniające studentom niezbędne narzędzia i wiedzę do przygotowania się do Laboratorium Ko-Kreacji, poświęcone m. in. planowaniu i strategii biznesu oraz tworzeniu modeli biznesowych oraz zrównoważonej przedsiębiorczości.  

 Więcej informacji oraz formularz rekrutacji znajduje się na stronie: https://www.eitfoodgrow.eu/pl/szkola-letnia/  

Podczas Warsztatów i Laboratorium Ko-kreacji (prowadzone po polsku) studenci połączą siły z rolnikami, aby pod okiem ekspertów pracować nad rozwiązaniem problemów zgłoszonych przez rolników i przygotowaniem biznesplanu. Pomysł na biznes wypracowany podczas Laboratorium weźmie udział w konkursie online, w którym do zdobycia jest nagroda w wysokości 10 tys. €.  

Częścią warsztatów będą również specjalistyczne seminaria poruszające takie tematy jak: zboża pradawne, rośliny lecznicze i aromatyczne oraz ich technologiczne i rynkowe perspektywy; monitorowanie upraw oraz cyfrowe wsparcie uprawy roślin; ewolucja modeli biznesowych dla rolnictwa na obszarach wiejskich.  

Link do rejestracji: https://www.eitfoodgrow.eu/pl/warsztaty-i-laboratorium-wspoltworzenia/  

 

Co mogą zyskać osoby, które wezmą udział w Szkole Letniej i Warsztatach & Laboratorium ko-kreacji?   

1. Poznają trendy biznesowe szczególnie wpływające na branżę spożywczą   

2. Będą mieli możliwość zdobycia sieci kontaktów z przedstawicielami różnych grup i regionów z różnych krajów europejskich  

3. Stworzą własny pomysł na projekt dostosowujący nabytą wiedzę nt. trendów w branży spożywczej oraz źródeł finansowania do lokalnych warunków  

4. Pomysł na biznes wypracowany przez studentów wspólnie z rolnikami podczas Laboratorium Ko-kreacji weźmie udział w konkursie, w którym do zdobycia jest nagroda w wysokości 10 tys. €  

 

Wydarzenia dedykowane są studentom studiów magisterskich i doktoranckich różnych kierunków, zarówno rolniczych i przyrodniczych, jak i humanistycznych, technicznych czy ekonomicznych.